Rotatot at work | tracking rate wrong?

Questions and feedback about the rotator itself, adapters, de-rotation etc
Post Reply
MunichAtNight
Posts: 4
Joined: Sun Jun 05, 2022 12:40 pm

Rotatot at work | tracking rate wrong?

Post by MunichAtNight »

Hi Pegasus!

I got the falcon rotator to work! ;) I 3D-printed the necessary adapter including Baader Coma corrector and a filter drawer as well.
falcon-skywatcher-01-mini.jpg
falcon-skywatcher-01-mini.jpg (110.46 KiB) Viewed 95 times

ASCOM based it was easy to integrate it to Sharpcap!

And when activating the camera inside sharpcap the falcon software starts as well automatically.

sharcap-rotator-04.jpg
sharcap-rotator-04.jpg (46.49 KiB) Viewed 95 times
My first light I did with M13

  • Skywatcher 200PDS
  • ASI294MC (Uncooled)
  • 724 frames, 4 s: 2912 s
  • Azimut/Height ~230° | ~ 74°
  • Mount SW AZ-EQ5 at AltAZ-mode
M13_ALL-1500_Stack_724frames_2896s_WithDisplayStretch.jpg
M13_ALL-1500_Stack_724frames_2896s_WithDisplayStretch.jpg (644.6 KiB) Viewed 95 times


Interesting facts, it seems to de-rotate very well but it looks like that the mount is to fast or to slow :? when tracking. During stacking there was already visible a growing, black border at the below and right edge.

I will check next CS night! I guess it may end that I need guiding! :shock: As first idea I will try to manually modify the tracking rate value in the hand controller of the mount.

Do you have any idea what might cause this borders? Do you think I am right assuming to slow/fast tracking?

Servus! MunichAtNight - Ewald
Post Reply